Tips voor gezonde hondentanden
Gebitsproblemen komen vaak voor bij dieren. Zelfs de opmerkzame huisdierbezitter ontgaat het soms dat zijn hond of kat last heeft van een pijnlijk gebit. Want ook honden hebben vaak last van tandsteen en pijnlijk ontstoken tandvlees. In tegenstelling tot mensen kunnen dieren echter niet zeggen dat ze vreselijke kiespijn hebben. Preventieve zorg is daarom een must - de gebitsverzorging van uw hond moet net zo belangrijk zijn als uw eigen gebitsverzorging. We zullen u in dit artikel uitleggen welke producten er beschikbaar zijn voor gebitsverzorging voor uw hond, hoe u uw viervoeter een grondige mondverzorging kunt geven en hoe ultrasone golven de tandgezondheid van dieren ten goede komt.


Waarom is gebitsverzorging bij honden zo belangrijk?
Als carnivoor hebben honden een imposant gebit dat zowel geschikt is voor het vastgrijpen en vasthouden van vlees als voor het afscheuren en in losse stukken verdelen ervan. Om deze reden is het gebit voor de hond van vitaal belang om te overleven - zelfs als de viervoeter door mensen wordt gehouden en niet langer zelf verantwoordelijk is voor zijn voedselvoorziening. Dierenartsen wijzen er echter op dat bij 80 procent van de honden van drie jaar of ouder de tanden of het tandvlees behandeld moeten worden. De diagnose luidt hier tandsteen, ontstoken tandvlees of parodontitis, hetgeen tot tandverlies kan leiden. Een grondige gebitsverzorging is het beste middel om het gebit van uw hond gezond te houden en daarmee het welbevinden van uw geliefde huisdier te garanderen. Het is belangrijk om niet pas met gebitsverzorging te beginnen wanneer de hond tandproblemen heeft, maar mogelijk al als de hond nog een puppy is.


Speciale producten voor gebitsverzorging bij honden
De beste preventie van tandsteen, ontstoken tandvlees en parodontitis bij honden is een grondige gebitsverzorging. Hierbij staan u als huisdierbezitter talrijke produkten ter beschikking, van tandenpoetsen met een tandenborstel en tandpasta tot kauwsticks tot speciaal gemengd voer.


Tandenpoetsen: tandenborstel en tandpasta voor honden
Wat van toepassing is op onze tanden, geldt ook zondermeer voor de tanden van een hond. Het poetsen van de tanden met een tandenborstel en tandpasta is ook voor een hond de optimale methode om gebitsproblemen te voorkomen. Door regelmatig de tanden van uw hond te poetsen, verwijdert u tandplak die zonder toereikende gebitsverzorging zou leiden tot de vorming van tandsteen. Gebruik voor het poetsen echter alleen producten die bedoeld zijn voor de gebitsverzorging van honden. Tandenborstels voor honden zijn uitgerust met extra zachte borstels om het riscico op verwonding van het tandvlees te minimaliseren. Bovendien is de vorm van de borstels aangepast aan het gebit van honden. Bij de tandenborstels die beschikbaar zijn voor honden heeft u de keuze uit modellen met handvatten en modellen die u over uw vingers kunt plaatsen. Tandpasta voor honden bevat geen ingrediënten die schadelijk zijn voor dieren en richt zich ook wat de smaak betreft op de voorkeuren van viervoeters. Tandenpoetsen is echter voor de meeste dieren geen favoriete bezigheid. Vooral oudere honden die nog niet bekend zijn met tandenborstels, laten hun tanden vaak niet poetsen zonder felle weerstand. De gewenning aan een tandenborstel en tandpasta moet daarom al vroeg deel uitmaken van de reguliere zorg voor puppy’s.

Speciaal voer en kauwsticks voor gebitsverzorging bij honden
Ook door middel van voer kunt u bijdragen aan de gezondheid van uw trouwe viervoeter. Met speciaal voer kunt u voor uw hond het plezier combineren met het nut. Wanneer u uw hond kwalitatief hoogwaardig voer geeft, heeft hij voldoende mogelijkheden om te kauwen. Dit ondersteunt de natuurlijke afslijping van de tanden van uw hond en versterkt zijn gebit. Bijna alle diervoerdermerken hebben ook speciaal voer voor honden dat de gezondheid van het gebit van uw viervoeter bevordert. Daarnaast kunt u de tandheelkundige verzorging van uw hond ondersteunen met speciale kauwsticks die voor een reinigend effect op de tanden zorgen. Dergelijke kauwartikelen zijn echter voedingssupplementen, waarmee u bij het berekenen van de dagelijkse voedselbehoefte van uw hond rekening dient te houden. Meer informatie


Gebitsverzorgend speelgoed voor hondentanden
Als alternatief voor tandenborstels en tandpasta is er ook speciaal speelgoed verkrijgbaar dat gekwalificeerd is voor de verzorging van het hondengebit vanwege de speciale vorm. Sommige producten zijn zelfs te combineren met tandpasta en reinigen de tanden tijdens het spelen. Naast een hoge kwaliteit moet het speelgoed echter ook passen bij zowel de leeftijd als de grootte van de betreffende hond.


Ultrasone golven voor gebitsverzorging bij honden
Met de emmi®-pet is nu ook de eerste ultrasone tandenborstel voor dieren beschikbaar, die de tanden van honden grondig en zonder te bewegen reinigt. Omdat de ultrasone tandenborstel volkomen geruisloos werkt, is de tandenborstel ook geschikt voor honden die weigeren hun tanden te laten verzorgen met een conventionele tandenborstel. Reinigen met een ultrasone tandenborstel helpt bij het effectief voorkomen van ontstoken tandvlees, parodontitis, tandsteen, mondgeur en tandverlies.

 

Orozyme als aanvulling op de Emmi Pet

Met de producten van Orozyme zorg je ervoor dat het gebit van je hond gezond en fris blijft. Voorkom tandplak en een slechte adem door het gebit van je hond te verzorgen. Orozyme heeft verschillende opties om dit te doen. Je kunt kiezen voor snacks, kauwsticks- of strips waarmee je hond op een speelse manier zijn gebit reinigt. Tot slot heeft Orozyme ook een enzymatische tandgel, een aanvulling en optimalisatie van de dagelijkse tandverzorging van uw hond. De Orozyme producten zijn optimaal voor een aanvullende tandverzorging in combinatie met de Emmi®-Pet! De Orozyme producten kunnen onderling worden gecombineerd met andere producten uit de Orozyme-serie, en in combinatie met of zonder het gebruik van de Emmi - Pet tandenborstel.


Verzorging van het hondengebit vanaf het begin
Voor een gezond hondengebit moet u beginnen met de tandverzorging als uw hond nog een puppy is, zodat het dier vanaf het begin gewend is aan de procedure. Beloont u het gewenste gedrag met traktaties en liefkozingen. Zo legt u de basis voor een gezond hondengebit en bespaart u uw geliefde viervoeter misschien een langdurige behandeling bij de dierenarts. Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is ook een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van de zorgroutine om mogelijke gebitsproblemen vroegtijdig te constateren en indien nodig te behandelen.