Emmi Dent mondverzorging veel gestelde vragen

DE 100% EMMI-DENT ULTRASOON TANDENBORSTEL VOOR EEN MAXIMAAL EFFECT BIJ GEBITSREINIGING VOOR UZELF EN UW GEZIN.

 

Wat is de juiste manier om de Emmi-Dent ultrageluid micro-tandreiniging uit te voeren ?

 • Borstel natmaken.
 • Breng ongeveer 1 cm ultrasone tandpasta aan op de natgemaakte borstel.
 • De Emmi-Dent aanzetten en de tandpasta verdelen over de binnen en buitenkanten van de tanden.
 • Houdt de borstelharen losjes tegen de tanden - niet bewegen, niet aandrukken. Er worden steeds drie tanden tegelijk door het ultrageluid behandeld.
 • Ongeveer 10 seconden op dezelfde drie tanden blijven. Aan het begin, als uw tanden meer vervuild zijn, meerdere dagen 15 - 20 seconden op dezelfde drie tanden blijven. De Emmi-Dent Platinum geeft elke 6 seconde aan, door middel van een pieptoon en het stoppen van de trilling, wanneer u naar de volgende 3 tanden kunt gaan.
 • Na afloop van de tandreiniging van alle tanden, met de borstelharen meerdere malen over de tanden gaan (Emmi-Dent ingeschakeld), om achtergebleven hechtende resten te verwijderen.
 • Schakel de Emmi-Dent uit, borstels en de Emmi-Dent afspoelen, droog de Emmi-Dent (niet de borstel drogen).
 • Mond drie keer goed met water spoelen.
 • Zet de Emmi-Dent terug op het laadstation.

 

Waarin verschilt de Emmi-Dent Care Platinum van de Emmi-Dent Platinum?

De Emmi-Dent Care Platinum heeft dezelfde kenmerken als de Emmi-Dent Platinum, maar is daarnaast volledig geruisloos en trillingsvrij. Daarom is het bijzonder geschikt voor de tand- en mondhygiëne van mensen met een cognitieve of mentale handicap en ook voor comapatiënten. De Emmi-Dent Care Platinum heeft net als de Emmi-Dent Platinum een ergonomisch handvat voor een goede grip tijdens de gebitsreiniging, dit is met name ook comfortabel voor de verzorgenden. 

Houd er rekening mee dat het geluidssignaal voor het wisselen van tanden handmatig moet worden uitgeschakeld bij de Emmi-Dent Care Platinum. Dit gebeurt door de aan/uit-schakelaar ca. 5 seconden in te drukken.

 

Wat gebeurt er, als de borstelharen verplaatst of aangedrukt worden?

Het ultrageluid wordt vanaf elke individuele borstelharen in de vorm van longitudinale golven in de ultrasone tandpasta overgebracht en valt loodrecht op de tanden. Vanwege de fysische eigenschappen, wordt het ultrageluid bij de botsing met de tanden verspreid in de vorm van transversale golven in een loodrechte hoek in alle richtingen. Wanneer de borstelharen verplaatst of aangedrukt worden, verbuigen ze en het ultrageluid komt op een andere hoek met de tanden en wordt gereflecteerd, en dat betekent dat het niet of veel minder werkt.

De opzetborstels moeten elke drie maanden vervangen worden omdat de ultrasoon de borstel na dit tijdsbestek zachter maakt. Hoe zachter de borstelharen worden, des te lager is de ultrasone overdracht en de resultaten van tandreiniging verslechteren.

De Emmi-Dent opzetborstels zijn leverbaar in de uitvoeringen,  Volwassene, Volwassene Wave (Nieuw), Ortho (voor volwassene en Jeugd) en Kinderen, en verkrijgbaar via onze webshop.

 

Maakt ultrageluid ook de pockets schoon?

Ja, ultrageluid reinigt ook de pockets. Diepe pockets zijn meestal het startpunt voor gingivitis (bloedend tandvlees) en parodontitis. Bij gezond tandvlees is die ruimte heel ondiep, namelijk 0,5 tot 3 mm, diepere pockets vormen een groot risico. Eerdere ervaring heeft aangetoond dat diepe pockets binnen enkele dagen tot normale diepten regenereren met regelmatige, correcte ultrasoon-applicatie binnen een paar dagen. Neem bij tandheelkundige problemen altijd eerst contact op met uw tandarts.

 

Is ultrageluid gevaarlijk?

Het ultrageluid voor micro-tandreiniging is absoluut veilig. Ultrageluid wordt al decennia in de geneeskunde gebruikt. Onderzoek heeft aangetoond, dat ultrageluid tot een vermogen van 50 Watt ongevaarlijk is voor de mens. Emmi-Dent producten gebruiken slechts 0,2 Watt!

 

Is ultrageluid veilig voor kinderen, ouderen of personen met een pacemaker?

Ja, ultrasone golven (ultrageluid) voor micro-tandreiniging is absoluut veilig voor alle groepen. Ultrasoon geluid zijn trillingen in de lucht en geen elektrische of elektromagnetische trillingen.

 

Zijn er bijwerkingen door het gebruik van ultrageluid bij micro-tandreiniging bekend?

Nee, tot op heden zijn er geen bijwerkingen bekend.

 

Hoe lang word ultrageluid micro tandreiniging reeds toegepast?

In de jaren 2004 tot 2007 werden tandheelkundige reiniging en mondhygiëne in de praktijk getest door middel van ultrageluid. Sinds 2008 wordt het dagelijks door steeds meer gebruikers wereldwijd gebruikt.

 

Is een ultrasone tandpasta voor micro tandreiniging vereist?

Ja, alleen de ultrasone - tandpasta maakt de vorming van micro-cavitatie (microbelletjes) mogelijk. De Emmi-Dent ultrasone - tandpasta - 75 ml - is genoeg voor ongeveer 4-6 weken, afhankelijk van de hoeveelheid die per reiniging wordt gebruikt. De ultrasoon tandpasta is leverbaar in, Fresh, Whitening, Nature Calcium en Kids, en verkrijgbaar via onze webshop.

 

Kan micro-tandreiniging ook met inlays, kronen, bruggen en facings (veneers) worden gebruikt?

Ja, de micro-tandenreiniging met ultrageluid is voor inlays - evenals voor elke vorm van kronen,  facings (veneers) en vullingen - absoluut veilig, er zijn geen bijzondere beperkingen.

 

Waarom is de micro-tandreiniging voor implantaten zo belangrijk?

Met implantaten zijn er twee grote problemen:

Ten eerste, is het reinigen van de tanden ca. 4 - 6 mogelijk weken na plaatsing van het implantaat met macro-tandreiniging niet mogelijk, terwijl de tand reiniging met ultrageluid direct na het openmaken van het tandvlees en de plaatsing van implantaten ingezet kan worden, en is zelf aan te bevelen is. Studies hebben aangetoond, dat peri-implantaire problemen, het vormen van pockets, ulceraties, etc. vrijwel uitgesloten kunnen worden. Dit is een zeer belangrijk effect, voor de patiënt en voor de implantoloog.

Het tweede essentiele probleem met implantaten zijn de openingen tussen het implantaat en de onderbouw, in het traject van ongeveer. 2μ tot ongeveer 45μ - afhankelijk van de kwaliteit van de implantaten - kunnen daar verontreinigingen en bacteriën doordringen wat b.v. kan leiden tot ontstekingen. Er worden bacteriënnesten gevormd.  Alleen de ultrageluid micro-tandreiniging bereikt deze bacteriënnesten, doodt bacteriën en verwijdert ze veilig.

 

Kan ik de ultrageluid micro-tandreiniging ook gebruiken als de implantaten worden geplaatst?

Ja, het wordt zelfs aanbevolen en dit al bij fase 1 van de behandeling. Reden is het feit dat ultrageluid de bloedcirculatie bevordert, de regeneratie van het tandvlees versnelt en de eigen energieën van het lichaam vrijgeeft. Op basis van de ervaring tot nu toe kunnen veelvoorkomende peri-implantaire problemen worden vermeden. Een andere reden is het feit dat het ultrasoon reinigen van tanden onbeweeglijk en niet schurend werkt. Als gevolg hiervan wordt geen tandvlees of implantaten beschadigd.

 

Als ik een ontsteking aan het tandvlees heb, kan ik dan de borstel rechtstreeks op het tandvlees zetten?

Ja, dat ondersteunt het effect en genezing kan worden versneld.

 

Kan ik de ultrageluid micro-tandreiniging ook gebruiken bij beugels ?

Veel kinderen krijgen brackets, maar tegenwoordig krijgen ook veel volwassenen brackets. Brackets is de naam voor een blokjesbeugel. Het tandenpoetsen wordt daarmee een stuk lastiger. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat de behandeling sneller en prettiger verloopt. Doordat plaque zich opbouwt op de tanden en de brackets kunnen er witte vlekken of zelfs gaatjes in de tanden ontstaan. Ook zal het tandvlees gaan ontsteken waardoor het op kan zetten en zelfs kan gaan bloeden. Ook kun je uit je mond gaan ruiken of gaat de beugel stinken. Bij het poetsen van de brackets zullen de brackets aan de bovenzijde, onderzijde en bovenop gepoetst moeten worden maar ook onder de draad zal er een reiniging plaats moeten vinden. Daarnaast moeten nog steeds de kauwvlakken en de randen langs het tandvlees goed gepoetst worden. En laten we vooral niet de ruimtes tussen tanden en kiezen in vergeten.

De speciale vorm van de borstelharen van de Emmi-Dent Platinum PM2 Ortho ultrasoon opzetborstel maakt voor het eerst een optimale tandenreiniging mogelijk met 100% origineel ultrageluid voor dragers van brackets.

 

Wat is het verschil tussen elektrische en sonische tandenborstels en ultrasone-tandenborstels ?

Elektrische en sonische tandenborstels werken mechanisch door wrijving met een schuurmiddel in de tandpasta (Met RDA* - waarden meestal tussen 70 - 130), met een mechanische trilling van 20.000 tot 30.000 trillingen per minuut. De Emmi-Dent ultrasone tandenborstel maakt gebruik van puur ultrageluid, zonder beweging, zonder wrijving en zonder druk, met max. 96.000.000 luchttrillingen per minuut in combinatie met de Emmi-Dent Ultrasoon tandpasta (RDA* – waarde bijna 0). Naast de reiniging kan alleen aan de ultrasone tandenborstel echte profylactische en therapeutische effecten toegekend worden.

 • Het reinigen van tanden is zonder wrijving (RDA-waarde = bijna 0, vergeleken met een RDA-waarde van 70 - 130 in de conventionele tandenreiniging) en voorkomt dus beschadigingen en schade aan het tandvlees en het glazuur.
 • Het reinigen van de tanden uitsluitend door middel van ultrageluid heeft een profylactisch effect, omdat door de gladheid van de tanden na het reinigen van de tanden geen bacteriën ongeveer 12 uur kunnen hechten.
 • De tandreiniging uitsluitend door middel van ultrageluid verwijdert bestaande bacteriën en ziektekiemen.
 • Ultrageluid bevordert de bloedcirculatie en geeft de lichaamseigen energie vrij.

*De Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) hanteert  een maximale RDA-waarde, oftewel de mate waarin een tandpasta 'schuurt', die niet hoger mag liggen dan 250. Ter vergelijking: de RDA-waarde van normale fluoride tandpasta is 100.

 

Is ultrageluid een witmaker ?

Nee, maar het geeft de natuurlijke kleur van de tanden in korte tijd terug. De reden hiervoor is dat het glazuur ook "poriën" heeft die extreem klein zijn. Het hoopt zich in de loop van de jaren meer en meer onzuiverheden op, die leiden tot een bruinachtige, geelachtige of grijsachtige "sluier" op de tanden. Vanwege de kleine afmeting van de vervuilde poriën kunnen conventionele borstelharen deze poriën niet reinigen omdat de diameter van de borstelharen vele malen groter is dan de diameter van de poriën. Het ultrageluid met zijn microholtes (microbellen) verwijdert de onzuiverheden, omdat de diameter van de microbellen vele malen kleiner is dan de diameter van de poriën in het glazuur.

 

Wat zijn de voordelen van micro-tandreiniging in tegenstelling tot macro tandreiniging?

De micro-tandreiniging is, in tegenstelling tot de macro-tandreiniging een zachte reiniging, zonder enige mechanische beweging. Het reinigende effect is veel beter dan de macro-tandreiniging en daarnaast worden de bacteriën gedood, de bloedsomloop bevorderd en komt lichaamseigen energie vrij. Het ultrageluid werkt tegen bloedend tandvlees, slechte adem en heeft een preventieve en genezende werking bij parodontitis, aften en andere tandziekten. De macro-tandreiniging systemen, afhankelijk van het type en de duur van het reinigen geven een bepaald reinigend effect, maar geen echte profylaxe en geen therapeutische effecten.

 

Waarin verschilt uw product met anderen tandenborstels?

Ons product is geen tandenborstel, maar reinigt uitsluitend met ultrageluid. Tandenborstels - handborstels, elektrische borstels, sonische borstels - werken mechanisch door borstelen (macroreiniging - ongeveer 20.000 - 30.000 trillingen per minuut), onze apparaten werken zonder beweging door ultrageluid (microregulatie - tot 96 miljoen trillingen per minuut).

 

Hoe is het mogelijk, om verontreinigingen te verwijderen met ultrageluid?

Het ultrageluid wordt direct boven de borstels gevormd en door elke individuele borstelhaar in de ultrasone - tandpasta geleid. Er vormen zich door het ultrageluid microscopisch kleine belletjes, die aanzienlijke krachten vrijgeven door implosie. Alle onzuiverheden zoals voedselresten, wijnsteen, bacteriën, enz. worden verwijderd. Je kunt het niet merken, horen of voelen.

 

Hoe lang kan ik gebruik maken van ultrageluid bij het reinigen van tanden en is een langdurig gebruik gevaarlijk - zo ja, vanaf wanneer?

Het ultrageluid van onze apparatuur is absoluut veilig en kan zonder risico worden gebruikt, zelfs voor langere tijd per tand reiniging toegepast, dwz. er is geen tijdslimiet.

 

Hoe lang moet ik bij het tanden reinigen op hetzelfde tanden blijven?

Het borstelhaaroppervlak bedekt meestal 3 tanden. Normaliter zijn 5 seconden genoeg. De werkelijke tijd hangt onder andere af van de vervuilingsgraad van de tanden. Bij zwaar vervuilde / verkleurde tanden (b.v. door koffie, nicotine, rode wijn etc.)  zal de duur in het begin langer moeten zijn, b.v.. 10 - 15 per seconde per 3 tanden.

De Emmi-Dent Platinum geeft elke 6 seconde aan, door middel van een pieptoon en het stoppen van de trilling, wanneer u naar de volgende 3 tanden kunt gaan.

 

Hoe kan men bij acute tandproblemen het therapeutisch effect van de ultrasone tandenreiniging verbeteren?

In het geval van acute kiespijn, bloedend tandvlees, parodontitis etc. is het raadzaam, enerzijds de aangetaste tanden 15 - 25 seconden te reinigen en anderzijds de borstelharen heel losjes voor dezelfde tijd direct op het tandvlees van de aangetaste tanden te houden. Neem bij tandheelkundige problemen altijd eerst contact op met uw tandarts.

 

Wat adviseert u naast het gebruik van de Emmi-Dent voor de dagelijkse gebitsreiniging?

Wij adviseren u nog steeds om de ruimtes tussen uw tanden te reinigen met hulpmiddelen zoals flos , stokers en ragers voor tussen de tanden en het gebruik van mondspoelmiddelen. Bezoek uw tandarts met regelmaat voor een controle en behandeladvies.